De ongeschreven regels van het tafeldekken

Als je druk bent met het bereiden van een geweldig diner voor je familie of je bijvoorbeeld je vriend, dan wil je natuurlijk ook dat de tafel er netjes uit ziet. De tafel dekken is niet lastig, maar je zal wel even moeten weten hoe het in zijn werk gaat. 

Hoe plaats je de borden?
Natuurlijk zet je de borden recht voor de stoel. Daarnaast zal het bord een paar centimeter van de rand van de tafel moeten worden geplaatst. 

Hoe plaats je het bestek?

Dit is misschien wel hetgeen wat het vaakst mis gaat, het plaatsen van het bestek. Bij het aanschaffen van een bestekset zal je ervoor moeten zorgen dat je beschikt over tafelmessen, tafelvorken, tafellepels, koffie-cocktaillepels en taart-cocktailvorken. Maar waar leg je wat nu neer? Eigenlijk is het vrij simpel, want je moet het bestek van buiten naar binnen neer leggen. Dus het bestek wat je als eerst zal moeten gebruiken dat plaats je aan de buitenkant. Een belangrijk punt hierbij is dat de vorken aan de linkerkant van het bord worden geplaatst en de messen en lepels aan de rechterkant. Hierbij zorg je ervoor dat de messen met de scherpe zijde naar de binnenkant liggen. De lepel die gebruikt wordt bij het dessert zal horizontaal boven het bord geplaatst worden. De bovenkant van de lepel wijst naar de linkerkant en het vorkje die eventueel ook wordt gebruikt die wijst de andere kant op. 

Hoe plaats je de glazen?

De glazen worden altijd aan de rechterkant van het bord geplaatst in een schuine lijn naar beneden. 

Het plaatsen van het servet

Het servet wordt naast de vorken geplaatst, aan de linkerzijde. Restaurants plaatsen het servet ook weleens op een creatieve manier op het bord. Hierin kun je zo vrij zijn als je zelf wilt.