Hondenfabels: wat weet jij over jouw hond?

Hoe zit dat met de verschillende gezegdes en fabels die er zijn over honden: zit er een kern van waarheid in? Bijten blaffende honden echt niet, of moet je toch oppassen bij honden die je niet kent? We hebben een aantal fabels op een rijtje gezet.

Fabel 1: Natuurlijke middelen werken niet bij honden

Uit ervaring is gebleken dat honden daar juist goed op reageren. Er zijn verbazend goede resultaten bij allerlei gedragsproblemen. Wanneer de emotionele balans van een hond verstoord is, kun je een training extra ondersteunen met bach bloesems voor honden.  Hierdoor versterk je het effect van de training enorm! Jij blij, maar vooral ook je hond blij.

Fabel 2: Een kwispelende hond is hij blij

Kwispelen betekent meestal dat een hond blij is en niet agressief, maar honderd procent zeker weet je dat nooit. Er zijn wel eens kwispelende honden geweest die toch hebben gebeten. Een hond kan blaffen en kwispelen tegelijk, zal deze blaffende hond dan niet bijten? Dat weet je dus maar nooit. Altijd voorzichtig zijn dan maar, zeker als je een hond niet kent.

Fabel 3: Begrijp jij de taal van de honden?

Veel mensen denken dat blaffen en grommen de belangrijkste taal zijn van honden. Het is niet echt een taal, maar een hond kan er wel een bepaalde stemming mee uitdrukken. Het is ook een middel om andere honden te laten weten dat hij aanwezig is en dat die andere hond op moet passen.  De belangrijkste taal voor de hond is de lichaamstaal. Door middel van houding -, stand – en bewegingsverandering maakt een hond duidelijk wat hij wil of hoe hij over de ander denkt. Goed om te weten!

Fabel 4: Blaffende honden bijten niet

Dat weet je dus nooit zeker, of hij nu kwispelt of niet. Het risico is voor jezelf. Blaffende honden kunnen bijten, voor het blaffen en nadat ze geblaft hebben. Misschien zijn het honden die hard blaffen, omdat ze eigenlijk vooral bangerds zijn? Dan geven ze eigenlijk het signaal dat ze hulp nodig hebben, om die angst te overwinnen. Gelukkig zijn daar dus ook natuurlijke middelen voor.

Fabel 5: Een droge neus geeft aan dat hij ziek is

Een droge neus zegt niets over de gezondheid van de hond. Het is een teken dat een hond heeft geslapen of stilgelegen, dus een tijdje niet actief is geweest. Of hij heeft met zijn neus in de zon of in een warme kamer gelegen. De neus van de hond kan de hele dag door veranderen van droog naar nat, door de wisselende omstandigheden. Geen zorgen dus, deze uitspraak is duidelijk een fabeltje.