Waarom goede verlichting op de fiets belangrijk is

Als fietser ben je kwetsbaar in het verkeer. Je beschikt niet over een kreukelzone en als je geraakt wordt, ben je op geen enkele manier beschermd. Ook ben je veel langzamer dan auto’s, wat ook risico met zich mee brengt. Daarom is het des te belangijker dat je goed zichtbaar bent als fietser. Wanneer je als fietser slecht zichtbaar bent, word je vaak pas op het allerlaatste moment gezien door een auto. Vaak is het dan al te laat om te remmen en kom je hard ten val. In Nederland dragen we geen helmen op de fiets. Ten val komen kan dus extra schade aan het hoofd mee brengen. Voorkom dit, en zorg voor goede verlichting.

Boetes

Wat voor veel mensen de belangrijkste reden is om verlichting aan te doen, is het voorkomen van een boete. Als fietser is het verplicht om wit of geel licht aan de voorkant te voeren, en rood licht aan de achterkant. Wanneer je een andere kleur verlichting voert, kan dit ook een boete opleveren. De hoogte van de boete is €55, exclusief €9 administratiekosten. In totaal ben je dus €64 euro kwijt, terwijl een paar lampjes slechts enkele euro’s kosten. Zonde van het geld dus. Losse lampjes zijn ook toegestaan, maar deze moeten wel aan enkele regels voldoen. Ze moeten fel genoeg zijn, anders hebben ze geen nut. Helaas zijn de H7 led koplampen alleen nog maar beschikbaar voor auto’s en niet voor fietsers. Met deze lampen zou geen enkele automobilist de fietser meer over het hoofd zien.

Controleer regelmatig

Het is dus ontzettend belangrijk dat de verlichting op je fiets goed werkt. Ook is het belangrijk dat deze blijft werken. Controleer dus regelmatig of de verlichting nog voldoende zichtbaar is. Daarmee voorkom je een boete en belangrijker nog, een aanrijding. Het beste is als de verlichting vast zit aan de fiets. Dan kan je deze nooit vergeten. Wanneer je wel gebruik maakt van losse lampjes, controleer dan altijd voor je vertrekt of je de lampjes bij je hebt. Het voorkomt veel ergernissen van overig verkeer en kan levens redden.