In welke producten die ik wil kopen, zit carbon?

Als je een nieuwe racefiets gaat kopen, of een nieuwe auto, denk je er niet zo snel aan dat je dan ook betaalt voor de carbon die erin het product zit. Gek eigenlijk, aangezien in ontzettend veel dingen tegenwoordig koolstof verwerkt zich. Die racefiets dus, maar ook in je nieuwe hockeystick, in die zeilboot die je op het oog hebt of zelfs die designlamp voor in de woonkamer. Overal zit carbon in verwerkt.

Slecht voor de natuur?

Als je aan carbon denkt, denk je vaak snel aan koolstofdioxide (CO2), de stof die vrijkomt door de verbranding van onder andere benzine. Hoewel koolstofdioxide van nature in het milieu voorkomt – wij mensen ademen het uit – is een te veel aan CO2 niet goed voor de natuurlijke leefomgeving. Op dit moment wordt er te veel koolstofdioxide uitgestoten, dan de aarde kan omzetten in zuurstof of kan neutraliseren. Dit komt onder andere doordat er veel meer auto wordt gereden. Het is namelijk gebleken dat de auto de grootste vervuiler is en niet, zoals wel vaak wordt gedacht, het vliegverkeer. Ook andere producten die je koopt en die een schadelijk effect op het milieu kunnen hebben, bevatten carbon. Alles wat gemaakt is van plastic, bijvoorbeeld.

De veelzijdigheid van carbon

Koolstof is een van de meest verwerkte grondstoffen ter wereld. In veel dagelijkse producten zit carbon, maar ook voor de industrie is dit een belangrijk basismateriaal. Denk bijvoorbeeld aan de composietplaten die ze in de bouw gebruiken. Die platen zijn veelal verreikt met carbonweefsel of bestaan voor een deel uit carbonvezels. Ook wordt er door bedrijven veelvuldig gebruikgemaakt van carbontape, om bepaalde producten goed te kunnen verstevigen. Daarnaast wordt in de industrie carbon gebruikt in speciale coatings. Carbon heeft een aantal interessante eigenschappen, die het voor veelzijdig gebruik zeer geschikt maken. Het roest niet, is sterk en onderhoudsvriendelijk en kan tegen zeer hoge temperaturen. Door de structuur van carbon, laat het zich gemakkelijk binden met andere materialen, waardoor er een heel nieuw materiaal kan ontstaan. Vandaar dat het ook niet raar is dat koolstof bijna overal in is terug te vinden.

Grafeen: de toepassing van de toekomst?

Al in de prehistorie werd carbon gebruikt in de vorm van houtskool. Inmiddels zijn tal van producten te koop waar op de een of andere manier koolstof in verwerkt is. Een nieuwe toepassing van carbon is grafeen. Grafeen is sterker dan staal, maar tegelijkertijd ook net zo buigzaam als rubber. Er wordt tegenwoordig volop geëxperimenteerd met mogelijke toepassingen van grafeen. Door de eigenschappen kan het materiaal worden gebruikt om flexibele touchscreens te maken, maar ook kan het worden gebruikt voor zeer slijtvaste kleding. Het kan dus best zijn dat je binnenkort een nieuw jasje koopt, wat in de basis van carbon is gemaakt.